Hutong - Reisverslag uit Beijing, China van Fu Ni Boer - WaarBenJij.nu Hutong - Reisverslag uit Beijing, China van Fu Ni Boer - WaarBenJij.nu

Hutong

Door: Christa en Peter

Blijf op de hoogte en volg Fu Ni

30 Mei 2007 | China, Beijing

Beste allemaal, we zijn weer terug. Dit was toch wel de meest indrukwekkende toeristische gebeurtenis die we tot nog toe hebben gedaan.

Een hutong is, zoals gezegd, een soort Chinees woonerf. Deze hutongs geven weer hoe de Chinezen tot voor enkele jaren woonden. De meeste hutongs zijn inmiddels gesloopt om plaats te mken voor nieuwe flats. De nog bestaande hutongs zijn nu beschermd en mogen dus niet worden gesloopt.

We stappen in een riksja die ons door de hutongs heen rijdt. Onze eerste indruk is dat we een krottenwijk binnen zijn gereden. De gids vertelt ons dat de hutongs pal in het centrum liggen. Dat betekent dus dat de grond daar niet te betalen is. Het vreemde verschijnsel doet zich nu dus voor dat de hutongs alleen worden bewoond door mensen die een (voor Chinese begrippen) redelijk inkomen hebben, of de hutong hebben geërfd. In een hutong wonen 1 tot 17 families, met huisdieren (vaak krekels, die gehouden worden vanwege hun mooie geluid!). Alle woonverblijven zijn strikt volgens de wetten van de feng-shui ingericht. Dat heeft weer iets te maken met de welbekende Yin en Yang. Vraag me niet hoe het allemaal precies in elkaar zit, maar in ieder geval is over alles nagedacht.

Het is ongeloofelijk dat de mensen hier daadwerkelijk wonen. Ruimte is er nauwelijks. Privacy helemaal niet. Het valt op dat de bewoners er trots op zijn om hier te mogen wonen. In onze ogen is het een soort buitenmuseum, maar dit is wel de realiteit voor een groot aantal inwoners van Beijing. Ook de familie waarbij we op bezoek waren is duidelijk trots.

De gids vertelt ons dat de status van de bewoners kan worden afgelezen aan de voordeur. Volgens mij was dat vroeger in Noord Holland ook zo.

Na de hutong-ervaring zijn we met onze gids nog op zoek gegaan naar een Chinese vlag. Het blijkt dat deze alleen verkocht mag worden door officiëel daartoe bevoegde winkels. Dat betekende dus een behoorlijke taxirit dwars door Beijing. Dat is dus de manier om van alles te zien....

Fu Ni was, als altijd wanneer we op pad gaan, heel lief. Zodra we echter weer in het hotel waren, ging het volume weer omhoog. Ik zit dan nu ook onder de concertklanken van onze kleine meid dit stukje in te typen.

Ik zal eens proberen om haar te kalmeren en samen in bad te gaan. Wie weet helpt het.

Dit is onze laatste hele dag in China. Morgen vliegen we weer naar Nederland. Ik kijk er naar uit om samen met onze meid naar Nederland te komen. Dat zal dus ook betekenen dat we morgen niet in de gelegenheid zullen zijn om een stukje te schrijven. Dat zal dus waarschijnlijk wel vrijdag worden.

Veel liefs en groeten,

Peter, Christa en Fu Ni.

• 30 Mei 2007 - 13:10

Marianne:

Hoi Peter en Christa,
    wat hebben jullie een prachtige meid en zo te lezen zit er pit in.
    We wensen jullie heel veel geluk met elkaar en wensen jullie ook een veilige terugreis.
    Groetjes, Marianne Sijm

• 30 Mei 2007 - 19:05

Rob, Ingrid & Karin:

De humor zit er nog goed in! Een onvergetelijke reis, waar jullie nog vaak aan terug zullen denken. Hoeveel foto's hebben jullie al gemaakt? Meer of minder dan 1400 ???? We wensen jullie een goede en rustige terugreis. Vergeet vooral geen siroop mee te nemen...

Fu Ni

Hallo, ik ben Fu Nichao. Op 6 september 2006 ben ik geboren in China. Op dit moment woon ik bij mijn pleegouders in Fuzhou. 16 Mei vliegen mijn aanstaande papa en mama naar Beijing waar ze 17 mei aankomen. 19 Mei vliegen ze door naar de provincie Jiangxi naar de hoofdplaats Nanchang. In Nanchang zal ik op 20 Mei mijn nieuwe papa en mama uit Wervershoof ontmoetten. Dat is voor ons alle drie vast even wennen, of eigenlijk voor ons alle 30! Op 20 mei worden er namelijk 10 gezinnen verrijkt met een zoon of dochter.